Menu główne
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie. OK (wyłącz komunikat)

ECOWITT HP2564

Zaczęty przez Artz, 24 Maj 2026, 09:52:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Artz

Hej, ponieważ moja stacja HP1001 po ponad 10 latach nie chce się włączyć, szukam teraz nowej.

Myślę o tej HP2564 w wersji z czujnikiem ultradźwiękowym. Ale jest dużo opinii że czujnik wiatru a przede wszystkim jego kierunku jest mało precyzyjny, czujnik piezoelektryczny deszczu wymaga początkowej kalibracji - najlepiej na podstawie innej stacji z standardowym kubeczkowym miernikiem.

Czy to prawda? Może lepiej oszczędzić sobie problemów i wybrać wersję z mechanicznymi czujnikami?

A może jest lepsza alternatywa? Do 2000zł. Zamierzam też dokupić czujnik wyładowań atmosferycznych.

Z góry dziękuję za komentarz.

Parasol

Cytat: Artz w 24 Maj 2026, 09:52:12Myślę o tej HP2564 w wersji z czujnikiem ultradźwiękowym. Ale jest dużo opinii że czujnik wiatru a przede wszystkim jego kierunku jest mało precyzyjny, czujnik piezoelektryczny deszczu wymaga początkowej kalibracji - najlepiej na podstawie innej stacji z standardowym kubeczkowym miernikiem.

Piezoelektryczny deszczomierz może mieć dzienne odchylenie opadów wynoszące nawet 11%. Czujnik ultradźwiękowy opisałem tutaj: https://stacje-pogody.pl/artykul_zintegrowany_czujnik_zewnetrzny_ws90_z_ultradzwiekowym_wiatromierzem_i_piezoelektrycznym_deszczomierzem,143.html

Cytat: Artz w 24 Maj 2026, 09:52:12Może lepiej oszczędzić sobie problemów i wybrać wersję z mechanicznymi czujnikami?

Czujnik mechaniczny jest też tańszy. HP256x w wersji z czujnikiem typu "I" (dwuramiennym), kupisz już w okolicach 1000 zł (np. Levenhuk Wezzer PRO LP500), a w wersji "Y" (trzyramiennej) około 1400 zł (np. GoGEN ME 7900).