Menu główne
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie. OK (wyłącz komunikat)

Czujnik do stacji froggit HP 2000

Zaczęty przez kamilo23, 08 Grudzień 2024, 11:42:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

kamilo23

A tego nie zrobiłem i w sumie nie pomyślałem o tym. Dzięki

kamilo23

Parasol

Cytat: kamilo23 w 28 Luty 2025, 16:46:46Raczej nic to nie zmieniło.

Jeżeli to jest codzienne i w podobnych godzinach, to prawdopodobnie to są jakieś fałszywe alarmy, które mogą być wytwarzane przez jakieś urządzenia, np gospodarstwa domowego. Z tego co się orientuje, to ten czujnik odbiera sygnały w paśmie 500 kHz i szuka na tej częstotliwości wzorców podobnych do typowych wyładowań piorunowych. Możesz przestawić czujnik na niską czułość "Low", jeżeli nic to nie daje, to można spróbować zmienić lokalizacje czujnika. Można też ustawić alerty, na liczbę wyładować powyżej tej, która występuje codziennie.

Rychu_Świbno

Cytat: Parasol w 05 Styczeń 2025, 12:32:38(...)
Tak jak wcześniej pisałem, proponuje wbić do połowy długości, czyli na około 15-20 cm.

Uzupełnię info Parasola... czujnik do pomiaru parametrów gleby np temp. czy wilgotności wbijasz na taką głębokość na jakiej rośliny w ogrodzie mają korzenie Twoich roślin... bo chodzi o sprawdzenie czy np nie mają za mokro/sucho lub czy już na wiosnę gleba nie jest skuta mrozem.

Dla przykładu trawnik w ogrodzie powinien mieć wilgotność na głębokości 10-15cm wartość 20-30% dla optymalnego wzrostu. ;)

Czujnik taki masz po to aby sprawdzać parametry w glebie a nie na powierzchni gleby i dlatego możesz go wbijać tam gdzie potrzebujesz te parametry sprawdzić.

kamilo23

Wilgotnościomierz jest tak wbity. Czujnik temp gleby dałem na całość. :) Dzięki za informację.  ;)