Menu główne
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie. OK (wyłącz komunikat)

Braki w danych wysyłanych do serwisów pogodowych

Zaczęty przez Parasol, 18 Sierpień 2026, 17:01:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Parasol

Przeglądając dane wysyłane do serwisów pogodowych, czasami możemy znaleźć luki czasowe, np. przy wysyłaniu co 10 minut, nie wszystkie pomiary są rejestrowane co 10 minut, a zdarzają się np. co kilkanaście minut lub nawet co 1-2 godziny. Większość osób szuka problemów w serwisie pogodowym, ale tego typu problemy mogą mieć inną przyczynę np. problemy z Internetem.

Przesyłam dane na własną stronę i po kilku tygodniach zauważyłem tego typu problemy. Wykluczyłem problemy z serwerem. Sprawdziłem logi, okazało się, że dane w ogóle nie dochodziły do serwera. Ale co najdziwniejsze, to przy lukach czasowych następowała zmiana adresu IP, z którego dane pochodziły. Czyli wyglądało to tak, jakby router, do którego jest podłączona stacja, co kilka-kilkanaście dni zmieniał IP i to rozpoczynało serię problemów.

Wcześniej, przez wiele dni, dane były przesyłane z tego samego IP, i nie było żadnego problemu, dosłownie co do sekundy, wszystkie dane były zapisane.   

luki_czasowe.jpg
Na wykresie, tam gdzie są kropki są przesłane dane (stacja wysyła pomiary co 5 minut).

Tak więc, taka mała rada. Jeżeli nie masz wszystkich danych w serwisie pogodowym, to problemem może być Internet. Najlepiej problemu szukać najpierw u siebie, a nie w serwisie pogodowym.

Aktualizacja
-------------
Chyba rozwiązałem problem. Wydaje mi się, że problemem było to, że w ustawieniach stacji (konfiguracja sieci) był ustawiony "DNS Server", którego adres IP był w USA - nie wiem skąd on się tam wziął, ja go nie wpisywałem, musiał być od początku. Przy ustawieniach sieci przeszedłem na dane wpisywane ręcznie "Static", podałem dns z ustawień routera/windows i zapisałem konfiguracje. DNS z USA zniknął. Później zmieniłem adres IP ze statycznego ("Static") na automatyczny (DHCP). I na razie przesyłanie danych działa dobrze.

Czyli wygląda na to, że stacja wysyłając pomiary łączyła się z DNS w USA, aby ustalić adres IP serwera, na który są przesyłane dane. Prawdopodobnie jakieś problemy z tym DNS powodowały, że nie można było ustalić adresu IP serwera odbierającego dane, i stacja nie mogła przesłać danych, bo nie wiedziała gdzie. Tak mi się wydaje, że ten problem mógł wyglądać.

Dziwne, że w ustawieniach sieci w stacji, przy wyborze DHCP, "IP Address", "Subnet Mask" i "Gateway" się zmieniają na dane z DHCP routera, a nie zmienia się "DNS Server".