Menu główne
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie. OK (wyłącz komunikat)

Problem z wyborem stacji Garni

Zaczęty przez kamilo23, 25 Luty 2024, 17:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

kamilo23

Im więcej czytam o tych stacjach to już wszystko mi się miesza. W końcu chce kupić coś na początek. Przebieram w stacjach Garni. Nie wiem na którą się zdecydować.  ;)
Wziąłem pod uwagę.
Garni 3055 Arcus
Garni 2055
Garni 2040
Garni 1085 Arcus
No i jeszcze Bresser 4CAST XLWiFi 7in1
Kwota tak do 2500zł. Jeśli warto do czego dołożyć to rozważę pewien kompromis.
Proszę o poradę. :)

Parasol

GARNI 3055 Arcus to stacja typu HP255x, można podłączyć do niej dużo dodatkowych czujników, dobry wybór na początek, ale lepiej chyba jest wybrać stacje typ HP256x, bo mają nową jednostkę centralną. Czym się te stacje różnią znajdziesz tutaj: Czym się różnią stacje pogodowe typu HP256x od HP255x.

GARNI 2040 Arcus to też ciekawa nowa stacja, ma prognozę pogody z Internetu i obsługuje różne czujniki dodatkowe.

Są jeszcze dwie, moim zdaniem interesujące stacje, mieszczące się w tej cenie, a których nie wymieniłeś, mają czujniki zewnętrzne z FARS - GARNI 3015 Arcus i Bresser 7003500.

kamilo23

Faktycznie masz rację wybrać HP256x a potem jeszcze można sobie dokupić w późniejszym czasie inne interesujące czujniki. Wybiorę pewnie Froggit HP2000 Ultra lub Froggit HP2000.
Dzięki

Parasol

Tu znajdziesz informacje, które stacje HP256x są dostępne w polskich (polskojęzycznych) sklepach internetowych: https://aleforum.pl/index.php?topic=26.0

kamilo23

Pytanie jeszcze jaki czujnik lepiej wybrać I czy ultradźwiękowy?

Parasol

Cytat: kamilo23 w 27 Luty 2024, 10:23:52Wybiorę pewnie Froggit HP2000 Ultra lub Froggit HP2000.

Cytat: kamilo23 w 07 Kwiecień 2024, 15:56:01Pytanie jeszcze jaki czujnik lepiej wybrać I czy ultradźwiękowy?

Do czujnika ultradźwiękowego z piezoelektrycznym deszczomierzem można kupić moduł z sensorem SHT35, pisałem o tym tutaj: https://aleforum.pl/index.php?topic=50.0 , ale ma on pewną niedoskonałość, a jest nią dzienne odchylenie opadów. Więcej informacji dowiesz się tutaj: Zintegrowany czujnik zewnętrzny WS90.

Jeżeli preferujesz standardowy pomiar wiatru i deszczu, w jednym czujniku, to proponuje Froggit HP2000 z czujnikiem typu Y.

Jeżeli chcesz mieć oddzielne czujniki, aby je lepiej rozmieścić, to proponuje HP2000 z pojedynczymi (niezależnymi) czujnikami zewnętrznymi, czyli Froggit HP2000 Single Sensor Edition.

kamilo23

No trochę to trwało ale przyszła. Natomiast czytając ten temat https://stacje-pogody.pl/artykul_kilka_informacji_ktore_powinienes_wiedziec_kupujac_stacje_pogodowa,117.html

Nadal się zastanawiam czy usadowić stację na maszcie np 3 metrowym lub większym. Zastanawia mnie kwestia baterii jak przyjdzie wymienić. Głupie pytania ale chcę to po prostu dobrze zrobić. Stacja musi być na otwartej przestrzeni skierowana w konkretnym kierunku?

Ostatecznie kupiłem https://stacje-pogody.pl/2115_stacja_pogody_froggit_hp2000_czujnik_y.html
Jak się wdrążę to pewnie jeszcze kilka innych czujników dokupię.

Stacje kupiłem na amazonie przyszła bez instrukcji ale pobrałem już sobie z odnośnika do stacji.

Parasol

Cytat: kamilo23 w 24 Sierpień 2024, 15:39:47Nadal się zastanawiam czy usadowić stację na maszcie np 3 metrowym lub większym. Zastanawia mnie kwestia baterii jak przyjdzie wymienić. Głupie pytania ale chcę to po prostu dobrze zrobić.

Kupujesz dobre baterie litowe, czujnik ma także panel słoneczny. Takie rozwiązanie (baterie litowe + panel słoneczny) powinno na kilka lat wystarczyć. Zobacz: Jakie baterie stosować w czujnikach zewnętrznych? Jest jeszcze kwestia okresowego czyszczenia czujnika, najlepiej mieć możliwość łatwej deinstalacji.

Cytat: kamilo23 w 24 Sierpień 2024, 15:39:47Stacja musi być na otwartej przestrzeni skierowana w konkretnym kierunku?

Jeżeli zależy ci na dokładnym pomiarze wiatru, to oczywiście czujnik powinien być zamontowany w otwartej przestrzeni, aby pomiar nie był zakłócany przez drzewa, zabudowania itp. Na czujniku powinien być znacznik północnego kierunku (N-North), montujesz go tak, aby znacznik wskazywał północ.

kamilo23

kamilo23

Trochę to trwało. Odpalona wgrane nowe wifi update tak samo odnośnie stacji. Stacja wisi na 2m. Cały czas się ucze, czytam instrukcję i pewnie dojdzie kilka innych czujników. :)